Από 100 έως και 250 ευρώ τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα

Με τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες θα θεσμοθετηθεί η απαλλαγή από την πληρωμή των παραβόλων είσπραξης των 250 ευρώ για τα 1.115 .000 εκατομμύρια κατόχους ΙΧ και μοτοσικλετών, που εντοπίστηκαν ότι ήταν ανασφάλιστα, φτάνει να ασφαλίσουν τα οχήματα τους μέχρι και τις 14 Ιουλίου. Αυτό τόνισε σήμερα η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάστσιου μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας παράλληλα ότι για όσοι εντοπιστούν να έχουν ανασφάλιστα οχήματα στον επανέλεγχο που θα γίνει από τις 15 Ιουλίου και μετά θα επιβληθούν κλιμακωτά πρόστιμα.

Τα πρόστιμα θα επιβληθούν ως εξής:

*Στις μοτοσικλέτες μέχρι 250 κυβικά εκατοστά οι οποίες θα εντοπιστούν για δεύτερη φορά ανασφάλιστες θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ

*Στην μοτοσικλέτες πάνω από 250 κυβικά εκατοστά θα επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ

*Στα ΙΧ μέχρι και 1000 κυβικά εκατοστά θα επιβληθεί πρόστιμο 200 ευρώ.

*Στα ΙΧ πάνω από 1000 κυβικά εκατοστά το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα είναι 250 ευρώ.

Στο μεταξύ, η κα Παπανάτσιου τόνισε ότι αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις και για την παράταση που θα δοθεί στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που πλέον κρίνεται ως απαραίτητη καθώς τρείς ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας εκκρεμεί η κατάθεση περίπου 1,9 εκ φορολογικές δηλώσεις.

Πηγή: news247

Νέο αλαλούμ με τις λίστες για τα τέλη κυκλοφορίας και το ΚΤΕΟ

Μετά τις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και το αλαλούμ που προκάλεσε, τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών «παγώνουν» προς το παρόν τις επόμενες διασταυρώσεις που επρόκειτο να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες για τον εντοπισμό και των αυτοκινήτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ αλλά και των παλαιών ΙΧ που έχουν αφήσει απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας. Στην κυβέρνηση φοβούνται νέο «κάζο» και γι’ αυτό περιμένουν να δουν πρώτα πώς θα καταλήξει η ιστορία με τα ανασφάλιστα ΙΧ πριν κάνουν το επόμενο βήμα. Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμενη τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης ακόμη και να κάνει μια σωστή καταγραφή των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, η κυβέρνηση προετοιμάζει και νέες νομοθετικές αλλαγές.

Έτσι, η διαδικασία για την κατάθεση πινακίδων, σχεδιάζεται να περάσει από τις εφορίες που έχουν σήμερα την συγκεκριμένη αρμοδιότητα, στο υπουργείο Μεταφορών. Η κατάθεση των πινακίδων θα γίνεται ταχυδρομικά ενώ στον ενδιαφερόμενο θα αποστέλλεται σχετική βεβαίωση αφού προηγηθούν οι σχετικοί έλεγχοι. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν το χρονικό περιθώριο που δόθηκε μέχρι τις 14 Ιουλίου για να ξεκαθαρίσουν ότι το δυνατόν περισσότερο τις βάσεις δεδομένων με τα αυτοκίνητα και τις μηχανές. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τον αστυνομία το αρχείο με τα κλεμμένα ΙΧ ώστε να τα εξαιρέσει από τον κατάλογο με τα ανασφάλιστα. Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι τις 14 Ιουλίου, χιλιάδες οδηγοί θα σπεύσουν, υπό τον φόβο του προστίμου των 250 ευρώ, είτε να θέσουν το αυτοκίνητό τους σε κανονική ακινησία, είτε να το ασφαλίσουν για να αποφύγουν τα μπλεξίματα όταν θα γίνει ξανά από την αρχή η ηλεκτρονική διασταύρωση από το υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των εμφανιζόμενων ως ανασφάλιστων ΙΧ και ότι ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίσουν πολλά στα ηλεκτρονικά αρχεία του δημοσίου σχετικά με τα αυτοκίνητα. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, εκτιμούν ότι είναι χιλιάδες οι οδηγοί που έχουν παρατήσει τα οχήματά τους σε παλαιά γκαράζ καθώς και αυτοί που έχουν στα αχρείαστα παλαιές μηχανές χωρίς όμως να έχουν κινήσει τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αυτό σε συνδυασμό με τα λάθη αλλά και το γεγονός ότι δεν έγινε διασταύρωση με το αρχείο των κλεμμένων της αστυνομίας είναι που κάνει τα συναρμόδια να ελπίζουν ότι μετά τις 14 Ιουλίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ λιγότερα από 1,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι ίδιοι οδηγοί και τα ίδια οχήματα που εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι, είναι αυτοί που εμφανίζονται επίσης να μην έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή και να έχουν αφήσει απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Μεταφορών θα κοινοποιήσει, πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο τα πρόστιμα των 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ενώ θα βεβαιώσει και τα τέλη κυκλοφορίας σε όσους δεν έχουν πληρώσει. Αυτή τη φορά, ο έλεγχος θα αφορά στα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2010. Η πρώτη διασταύρωση που έγινε προ εβδομάδων, εντόπισε 89.225 οχήματα, που ανήκουν σε 40.120 ΑΦΜ με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας από το 2013 έως το 2017, ύψους 8.168.213 ευρώ. Ο έλεγχος όμως έγινε σε οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από το 2010 έως το 2016 ενώ αναζητήθηκαν τέλη κυκλοφορίας από το 2013 έως το 2017.

Πηγή: thetoc.gr

Ανασφάλιστα: Πλήρης «αμνηστία» για όσους σπεύσουν να τα ασφαλίσουν μέχρι 14 Ιουλίου

Σε λύση τριών σταδίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τα ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία ξεπερνούν το 1.000.000. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που επικαλείται το newmoney.gr, το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης, περιλαμβάνει τρία σενάρια:

1. Πλήρης αμνηστία για όσους σπεύσουν έως τις 14/7 για ασφάλιση. Όσοι σπεύσουν να τακτοποιήσουν την οφειλή, θα γλιτώσουν πλήρως την πληρωμή του παραβόλου.

2. Κλιμάκωση του προστίμου, ανάλογα με τα κυβικά, για όσους ασφαλιστούν από 15/7 και μετά. Για παράδειγμα, το πρόστιμο θα μειωθεί σε 100 ευρω για ΙΧ ως 250 κ.ε, σε 200 ευρώ από 250 ως 1.000 κ.ε. και σε 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

3. Όσοι έχουν πληρώσει το παράβολο (περίπου 6.000) θα το πάρουν πίσω.

Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να επισημοποιηθούν μέσα στην ημέρα, ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το πώς θα διορθωθούν τα λάθη που αφορούν σε 450.000 ειδοποιητήρια από το σύνολο των 1,151 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινή σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργείων εξετάστηκε όλο το εύρος των λαθών που έχουν εντοπιστεί και τα οποία θα πρέπει να ακυρωθούν. Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να εκδοθούν και νέα, για να ενημερωθούν παραβάτες που έμειναν στο απυρόβλητο ή δεν έλαβαν γνώση των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων, επειδή οι παραβάσεις τους χρεώθηκαν σε άλλους που δεν φέρουν ευθύνη (πχ σε προκατόχους οχήματος που μεταβιβάστηκε). Μεγάλο πρόβλημα έχουν και όσοι έτυχε στις 6 Ιουνίου (ημερομηνία διασταύρωσης) να έχουν ανασφάλιστο το όχημά τους, επειδή έληξε μια-δυο μέρες πριν η ασφάλεια που είχαν και αναζητούσαν προσφορά για νέα ασφάλιση. Ειδικά μάλιστα εάν βρήκαν και έκαναν νέα ασφάλιση στο διάστημα 7-12 Ιουνίου, πλήρωσαν ασφάλιστρα χωρίς να έχουν πληρώσει και το παράβολο που εκδόθηκε γι' αυτούς στη συνέχεια. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι, λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων (όπως λάθη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οχήματα θανόντων, κλεμμένα κλπ.), αποφασίστηκε το «πάγωμα» των παραβόλων μέχρι τις 14/7/2017. Στο διάστημα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να διορθώσουν τα λάθη ή να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ. Σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί άμεσα. Το παράβολο θα επιστραφεί σε όσους το έχουν ήδη καταβάλει τις προηγούμενες ημέρες.

Επισημαίνεται ότι, με βάση τη νομοθεσία, οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Νέα σχέδια για τα ανασφάλιστα οχήματα

Σε πάγωμα των προστίμων για ένα εύλογο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε από τα λάθη στα ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα οχήματα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στους ανασφάλιστους κατόχους οχημάτων και εξετάζει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί επί της ουσίας το παράβολο των 250 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι σε εύλογο διάστημα- πιθανότητα- έξι μηνών θα ασφαλίσουν το όχημά τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, εξετάζεται ακόμη και ο διπλασιασμός του προστίμου, σύμφωνα με την Καθημερινή. Στην απόφαση αυτή οδηγούν τα σωρεία λαθών που εντοπίστηκαν στα ειδοποιητήρια για 1,1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 400.000, με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που φέρονται ως κάτοχοι αυτοκινήτων να έχουν λάβει ειδοποιητήριο για να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ χωρίς να το οφείλουν. Βασικές αιτίες των λαθών είναι οι περιπτώσεις κλοπής ή καταστροφής των οχημάτων, η μη έγκαιρη καταχώριση στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών για την κατάθεση πινακίδων και η λάθος καταχώριση στοιχείων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Τρία σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας

 
Η πρώτη πρόταση αφορά στην επανακαθορισμό των τελών κυκλοφορίας με βάση τέσσερα κριτήρια, την ηλικία του αυτοκινήτου, τον κυβισμό, την εμπορική τιμή και τους ρύπους, τα οποία θα φτιάξουν μία εξίσωση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί το ύψος των τελών κυκλοφορίας. Στόχος είναι να υπάρξει μία σχετική ελάφρυνση στα παλιά αυτοκίνητα, ώστε οι ιδιοκτήτες να τα κυκλοφορήσουν πάλι πληρώνοντας τέλη. Έτσι, ένα παλιό αυτοκίνητο θα πληρώνει πολύ λιγότερα τέλη από ένα καινούριο. Όμως, η διαφορά αυτή θα μικρύνει αν το παλιό ρυπαίνει περισσότερο από το καινούριο, γιατί θα επιβαρυνθεί λόγω της ρύπανσης. Επίσης ο ιδιοκτήτης ενός ακριβού θα πληρώνει περισσότερα από ένα φθηνότερο. Η σκέψη υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά δεν κατέστη δυνατή η εφαρμογή της, γιατί δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν την αξία των παλιών αυτοκινήτων.
 
Τώρα η σκέψη είναι να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ασφαλίσεις κατά της κλοπής, πράγμα εφικτό, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 0,2 ως 0,3 λεπτά και των άλλων καυσίμων, δηλαδή πετρελαίου και αερίου και τη μείωση των τελών κυκλοφορίας κατά 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο μισό περίπου. Σε συνδυασμό με το πρώτο σενάριο, το αποτέλεσμα θα είναι η μεγαλύτερη μείωση των τελών κυκλοφορίας και συνεπώς θα υπάρξει κίνητρα για πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να πάρουν πίσω τις πινακίδες, που έχουν καταθέσει για λόγους οικονομικούς. Το πρόσθετο σημαντικό στοιχείο με την αύξηση της τιμής της βενζίνης είναι πως θα πληρώνουν και οι αλλοδαποί, τουρίστες, και μεταφορείς, ενώ δεν θα επιβαρύνονται εκείνοι που δεν κινούν πολύ το αυτοκίνητο, σε αντίθεση με εκείνους που κάνουν πολλά χιλιόμετρα. Θεωρούν ότι είναι πιο δίκαιο αυτό το μέτρο, αλλά δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω της αύξησης των φόρων στα καύσιμα από την αρχή του χρόνου, αφού οι τιμές θα εξακοντιστούν σε ύψη που θα προκαλέσουν δυσμενείς αντιδράσεις στους ΙΧήδες.
 
Η τρίτη ιδέα που υπάρχει στο τραπέζι είναι να τοποθετηθούν ειδικές ηλεκτρονικές μπάρες σε καθορισμένα σημεία των πόλεων, να δοθούν ειδικές κάρτες με τσιπάκια στα αυτοκίνητα που πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας και έτσι να ανιχνεύονται εύκολα και γρήγορα εκείνα που δεν έχουν πάρει το τσιπάκι πληρώνοντας τα τέλη. Αυτούς που εντοπίζονται από τη μπάρα θα τους σταματούν τροχονόμοι, θα αφαιρούν τις πινακίδες τις οποίες θα παίρνουν πίσω αφού πληρώσουν τα πρόστιμα και τα τέλη κυκλοφορίας. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει η δυνατότητα να μειωθούν τα τέλη και αρκετοί πολίτες που έχουν αποσύρει τα ΙΧ καταθέτοντας τις πινακίδες, να τις πάρουν πίσω, οπότε το όφελος θα είναι επίσης σημαντικό. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν σε 400.000 τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Αν υπολογιστούν και εκείνοι που έχουν παραδώσει πινακίδες τότε προσεγγίζει το εκατομμύριο ο αριθμός των ΙΧ που το υπουργείο αναζητά τρόπο να εισπράξει τέλη κυκλοφορίας. Είναι μεγάλος αριθμός και μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία και αν πετύχει να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των τελών κυκλοφορίας. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας.
Πηγή: newsit.gr

Πρόστιμα - φωτιά για ανασφάλιστα ΙΧ

Τρέχουν και δεν φτάνουν από την Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που διαπιστώνουν πως έλαβαν «κατά λάθος» ειδοποιητήριο για να πληρώσουν παράβολο 250 ευρώ για ανασφάλιστο ΙΧ. Καλούνται να μεταβούν στη ΔΟΥ ή στο υπουργείο Συγκοινωνιών και να καταθέσουν στοιχεία που θα τους απαλλάσσουν, έστω και αν οι ίδιοι ένιωθαν εφησυχασμένοι πως έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα και έχουν κάνει σωστά όλες τις διαδικασίες.

Επιπλέον θα πρέπει να μαζέψουν πρώτα και μια στοίβα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση για να βρουν το δίκιο τους, όπως για παράδειγμα βεβαιώσεις από ΚΕΠ, βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος κλπ. Ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι όμως που δεν γνωρίζουν καν ακόμα ότι έχουν στοχοποιηθεί σαν ύποπτοι και, αν δεν σπεύσουν να μπουν άμεσα στην σελίδα τους στο Taxisnet για να διαπιστώσουν αν υπάρχει πρόβλημα και πώς θα το αντιμετωπίσουν, μπορεί να δεχτούν την επίσκεψη της αστυνομίας που θα τους βεβαιώσει πρόστιμο και θα χάσουν άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες κλπ.

7+1 λόγοι να μην έχεις ανασφάλιστο το όχημα σου

Η ασφάλεια ή όχι ενός αυτοκινήτου, δεν είναι απλά οικονομικό θέμα. Είναι θέμα υπεύθυνης στάσης του οδηγού τόσο προς τον ίδιο του τον εαυτό, όσο και απέναντι στον οδηγό που κινείται στο ίδιο οδικό δίκτυο με εκείνον, απέναντι στον πεζό που διασχίζει τον ίδιο δρόμο. Ο οδηγός που έχει αποφασίσει την μη ασφάλιση του οχήματος του θέτει τον εαυτό του αλλά και τον συνάνθρωπό του με αυτή την έκνομη πράξη σε κινδύνους και συνέπειες ανυπολόγιστης αξίας για να αποφύγει ένα μικρό κόστος.

7+1 λόγοι να μην έχεις ανασφάλιστο το όχημα σου

1. «Δεν ασφαλίζω το αυτοκίνητό μου για να γλιτώσω λίγα ευρώ», μπορεί να αποδειχθεί οικονομικά ασύμφορη, καθώς μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

2. Εκτός από την ασφάλεια που θα αναγκαστείς να κάνεις, μόλις λάβεις το ειδοποιητήριο από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πρέπει να καταβάλεις παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου. Αν αποφασίσεις να μην ακολουθήσεις την διαδικασία, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στέλνει τα στοιχεία σου στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του για την επιβολή των κυρώσεων. Ποιες είναι αυτές;

3. Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

4 Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

5. Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

6. Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

7. Καταβολή ολόκληρης της αποζημίωσης του άλλου αυτοκινήτου σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα με δική σου υπαιτιότητα. Φαντάζεσαι να προκαλέσεις άθελά σου και σωματική βλάβη στον άλλο οδηγό;;

8. Αξίζει όλο αυτό για να γλυτώσεις ένα μικρό ποσό τον μήνα; Και μην λες ότι δεν θα συμβεί σε μένα..

Υπάρχει όμως λύση, καθώς η Anytime είναι εδώ για κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη! Η Anytime της Interamerican, εγγυάται μεταξύ άλλων ευκολία και αμεσότητα, αναλυτική και πλήρης πληροφόρηση στο site της υπηρεσίας, κορυφαία ποιότητα σε προσιτή τιμή, δυνατότητα ασφάλισης αυτοκινήτου από 11 ευρώ το μήνα, προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, καθώς και ιδιόκτητες υποδομές οδικής βοήθειας 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Anytime

Φόρος πολυτελίας ΙΧ αυτοκινήτων

Την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής εκκαθάρισης του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης (φόρου πολυτελείας), ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Επισημαίνεται επιπρόσθετα, πως οι περιπτώσεις στις οποίες οι μεταβολές (κυβισμού, έτους πρώτης κυκλοφορίας και μηνών χρήσης των αυτοκινήτων) οδήγησαν σε μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης έχουν σταλεί στις κατά τόπους ΔΟΥ για έλεγχο με βάση την ΠΟΛ 1245 / 13.11.2013. Όσοι φορολογούμενοι εμπίπτουν σε Φ.Π.Δ. μπορούν να τυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα από το δικτυακό τόπο www.gsis.gr από την επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες - Φόρος Πολυτελείας». Σε όσες περιπτώσεις δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν διαφορετικά στοιχεία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική - τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζουμε ότι «άνοιξε» την Παρασκευή 15-11-2013 στο Taxisnet και η εφαρμογή εκτύπωσης των ειδοποιητηρίων πληρωμής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, αεροσκαφών, ανεμόπτερων, σύμφωνα με ανακοίνωση του γγ εσόδων Χ. Θεοχάρη. (Το ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο για το φόρο πολυτελείας προς το παρόν εμφανίζει μόνο ένα κωδικό.